Kinderwijz WINTER 2015/2016

Het winternummer van Kinderwijz verschijnt rond 21 december.Maria Beks schrijft over epilepsie. Epilepsie is een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Signalen die door de zintuigen worden opgevangen krijgen hun betekenis in het brein. Wanneer er in de hersenen sprake is van een epileptische ontregeling, wordt de verwerking van de signalen verstoord en wordt de informatie niet correct of helemaal niet verwerkt. Uit onderzoek is bekend dat een kind met epilepsie vaak, maar niet altijd, een vertraagde informatieverwerking heeft.Er is ook een mooie bijdrage van Tineke Verdoes. Zij vertelt in haar artikel dat we allemaal worden geboren als beelddenker. Als baby hebben we immers geen gesproken of geschreven taal. Kinderen hebben beelden nodig om taal te leren. Ouders wijzen in de peuterfase van alles en nog wat aan. Op deze manier leren kinderen beeld aan taal te koppelen. Een kleuter kan zelf een plaatje voor zich zien en is in staat om er het bijpassende woord aan te verbinden. Zo leert een jong kind praten en in woorden denken. De meeste kinderen gaan als ze ouder worden steeds meer in taal denken: ze worden taaldenkers. Maar bij sommige mensen gaat het anders. Zij blijven primair in beelden denken en zoeken dan de taal erbij. We noemen hen beelddenkers.Hoe kun je als ouder een zo gunstig mogelijke omgeving voor je kind scheppen? Die vraag is niet nieuw, en er zijn ook al talrijke antwoorden op gegeven. Vanuit de ‘blue zone’-gedachte is hier meer eenheid in aan te brengen. Blue zones zijn gebieden in de wereld waar veel mensen de leeftijd van honderd bereiken of waar het sterftepercentage op middelbare leeftijd het laagst is. De mensen leven er langer, gezonder en gelukkiger. Ben Daeter schreef hierover een boeiend artikel.Verder in dit nummer een interessant interview met klinisch psycholoog Dawn Huebner. Zij leert kinderen en hun ouders hoe ze hun gedrag stap voor stap kunnen veranderen. Haar zelfhulpboeken zijn vertaald in twaalf talen en zijn populair bij kinderen, ouders en therapeuten over de hele wereld.En uiteraard nog veel meer interessante artikelen over onder andere hooggevoeligheid, onderwijs en autisme.
EDITIE: WINTER 2016 - JANUARI / FEBRUARI / MAART 2016
VERSCHIJNT: VANAF 23 DECEMBER 2015
VERSCHIJNING: 64 pagina's in 4 pagina's omslag full-colour en garenloos gebrocheerd
GEHEEL VERNIEUWD:16 PAGINA'S MEER
DOELGROEP: Kindercoaches, kindertherapeuten, orthopedagogen, Interne Begeleiders, Gastouders, Spel-therapeuten
PRIJS: € 10,75

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 10,75

Beschrijving

Details

Het winternummer van Kinderwijz verschijnt rond 23 december.

Maria Beks schrijft over epilepsie. Epilepsie is een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Signalen die door de zintuigen worden opgevangen krijgen hun betekenis in het brein. Wanneer er in de hersenen sprake is van een epileptische ontregeling, wordt de verwerking van de signalen verstoord en wordt de informatie niet correct of helemaal niet verwerkt. Uit onderzoek is bekend dat een kind met epilepsie vaak, maar niet altijd, een vertraagde informatieverwerking heeft.

Er is ook een mooie bijdrage van Tineke Verdoes. Zij vertelt in haar artikel dat we allemaal worden geboren als beelddenker. Als baby hebben we immers geen gesproken of geschreven taal. Kinderen hebben beelden nodig om taal te leren. Ouders wijzen in de peuterfase van alles en nog wat aan. Op deze manier leren kinderen beeld aan taal te koppelen. Een kleuter kan zelf een plaatje voor zich zien en is in staat om er het bijpassende woord aan te verbinden. Zo leert een jong kind praten en in woorden denken. De meeste kinderen gaan als ze ouder worden steeds meer in taal denken: ze worden taaldenkers. Maar bij sommige mensen gaat het anders. Zij blijven primair in beelden denken en zoeken dan de taal erbij. We noemen hen beelddenkers.

Hoe kun je als ouder een zo gunstig mogelijke omgeving voor je kind scheppen? Die vraag is niet nieuw, en er zijn ook al talrijke antwoorden op gegeven. Vanuit de ‘blue zone’-gedachte is hier meer eenheid in aan te brengen. Blue zones zijn gebieden in de wereld waar veel mensen de leeftijd van honderd bereiken of waar het sterftepercentage op middelbare leeftijd het laagst is. De mensen leven er langer, gezonder en gelukkiger. Ben Daeter schreef hierover een boeiend artikel.

Verder in dit nummer een interessant interview met klinisch psycholoog Dawn Huebner. Zij leert kinderen en hun ouders hoe ze hun gedrag stap voor stap kunnen veranderen. Haar zelfhulpboeken zijn vertaald in twaalf talen en zijn populair bij kinderen, ouders en therapeuten over de hele wereld.

En uiteraard nog veel meer interessante artikelen over onder andere hooggevoeligheid, onderwijs en autisme.

Over de auteur

Over de auteur

Er is geen informatie over de auteur beschikbaar.

Recensies

Recensies

Op dit moment zijn er geen recensies beschikbaar.

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF