Kinderwijz HERFST 2015

GZ-psycholoog Sacha Lucassen vertelt in een interview over de behandeling van getraumatiseerde kinderen. Zij ontwikkelde samen met Saskia van der Oord het behandelprotocol WRITEjunior, een schrijftherapie voor kinderen met een posttraumatische stressstoornis.Er is een mooie bijdrage van Liesbeth Hop. Zij vertelt in haar artikel dat het mooi is dat alle kinderen op elkaar lijken maar toch ook allemaal anders zijn. Het maakt het werken met kinderen in ieder geval heel boeiend! Toch staat de diversiteit onder kinderen onder druk. Het blijkt dat wij in deze tijdgeest graag willen dat kinderen voldoen aan de geldende norm, en we worden erg onzeker als dat niet het geval is. De charme van het ‘anders zijn’ lijkt bijna geheel te zijn verdwenen in een maatschappij waarin alles wordt gemeten en vergeleken. Het levert kinderen al snel een label op, waardoor hun eigenheid naar de achtergrond verdwijnt. Hoe zorgen wij dat onze kinderen toch worden wie zij zijn?Jack Provily schrijft over de kleuterjuf die aan het verdwijnen is. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden dat de Wet op het Basisonderwijs in werking trad. Hierdoor verdwenen de kleuterschool en de lagere school, en was de basisschool een feit. De bedoeling was om de overgang van de kleuterschool naar de lagere school zo klein mogelijk te maken voor de kinderen. Tevens zorgde de nieuwe wet ervoor dat de opleiding voor kleuterleidsters (de KLOS) werd opgeheven en samen met de Pedagogische Academie (de voormalige kweekschool) in 1985 opging in de pabo. Nu, na ruim dertig jaar, zijn de laatste leerkrachten die opgeleid zijn aan de KLOS afscheid aan het nemen. Wat betekent dit voor het onderwijs en voor het jonge kind?Verder in dit nummer een interessant interview met GZ-psycholoog Liesbeth Groenhuijsen over kinderen die een moeder hebben met een borderline-persoonlijkheidsstoornis.En uiteraard nog veel meer interessante artikelen over onder andere hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en autisme.

EDITIE: HERFST 2015 - OKTOBER / NOVEMBER / DECEMBER
VERSCHIJNT: VANAF 23 SEPTEMBER 2015
VERSCHIJNING: 64 pagina's in 4 pagina's omslag full-colour en garenloos gebrocheerd
GEHEEL VERNIEUWD:16 PAGINA'S MEER
DOELGROEP: Kindercoaches, kindertherapeuten, orthopedagogen, Interne Begeleiders, Gastouders, Spel-therapeuten
PRIJS: € 10,75

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 10,75

Beschrijving

Details

GZ-psycholoog Sacha Lucassen vertelt in een interview over de behandeling van getraumatiseerde kinderen. Zij ontwikkelde samen met Saskia van der Oord het behandelprotocol WRITEjunior, een schrijftherapie voor kinderen met een posttraumatische stressstoornis.

Er is een mooie bijdrage van Liesbeth Hop. Zij vertelt in haar artikel dat het mooi is dat alle kinderen op elkaar lijken maar toch ook allemaal anders zijn. Het maakt het werken met kinderen in ieder geval heel boeiend! Toch staat de diversiteit onder kinderen onder druk. Het blijkt dat wij in deze tijdgeest graag willen dat kinderen voldoen aan de geldende norm, en we worden erg onzeker als dat niet het geval is. De charme van het ‘anders zijn’ lijkt bijna geheel te zijn verdwenen in een maatschappij waarin alles wordt gemeten en vergeleken. Het levert kinderen al snel een label op, waardoor hun eigenheid naar de achtergrond verdwijnt. Hoe zorgen wij dat onze kinderen toch worden wie zij zijn?

Jack Provily schrijft over de kleuterjuf die aan het verdwijnen is. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden dat de Wet op het Basisonderwijs in werking trad. Hierdoor verdwenen de kleuterschool en de lagere school, en was de basisschool een feit. De bedoeling was om de overgang van de kleuterschool naar de lagere school zo klein mogelijk te maken voor de kinderen. Tevens zorgde de nieuwe wet ervoor dat de opleiding voor kleuterleidsters (de KLOS) werd opgeheven en samen met de Pedagogische Academie (de voormalige kweekschool) in 1985 opging in de pabo. Nu, na ruim dertig jaar, zijn de laatste leerkrachten die opgeleid zijn aan de KLOS afscheid aan het nemen. Wat betekent dit voor het onderwijs en voor het jonge kind?

Verder in dit nummer een interessant interview met GZ-psycholoog Liesbeth Groenhuijsen over kinderen die een moeder hebben met een borderline-persoonlijkheidsstoornis.

En uiteraard nog veel meer interessante artikelen over onder andere hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en autisme.

Over de auteur

Over de auteur

Er is geen informatie over de auteur beschikbaar.

Recensies

Recensies

Op dit moment zijn er geen recensies beschikbaar.