Drukke kinderen niet medicaliseren

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) signaleert dat drukke kinderen te vaak een medisch etiket krijgen. Zij pleit voor een alternatieve aanpak gericht op het kind en specialistische kennis over de achtergronden en oorzaken van druk gedrag. Het boek 'Het hoogstimulatieve kind' van Gerarda van der Veen reikt dergelijke informatie op een heel praktische manier aan.

Druk gedrag bij kinderen wordt te vaak medisch behandeld, aldus de RVS in het onlangs verschenen 'Recept voor maatschappelijk probleem': "In de context van school en maatschappij wordt druk gedrag of verminderde concentratie van kinderen steeds vaker als abnormaal en problematisch gezien. Stilzitten is de norm. Kinderen die daarvan afwijken, krijgen al snel een problematische karaktereigenschap toegeschreven." Ouders hebben het gevoel dat ze door school onder druk worden gezet om hun kind te laten testen op een stoornis of medicijnen te laten gebruiken. De RVS pleit voor alternatieve oplossingen, zoals meer ruimte op school voor het aanleren van zelfregulatie, meer mogen bewegen en het benadrukken van de positieve eigenschappen van drukke kinderen (energiek, creatief, empathisch, sfeer brengen in een groep).

In het boek 'Het hoogstimulatieve kind' komen al die aspecten aan de orde. Auteur Gerarda van der Veen gaat in op de positieve eigenschappen van druk-gevoelige kinderen (levenslustig, hulpvaardig, sociaal) als ook hun valkuilen (emotioneel intens, moeite met stilzitten en concentreren, moeilijk te corrigeren). Zij biedt ouders en leerkrachten een stappenplan om druk-gevoelige kinderen zelfregulatie te leren, op een zodanig respectvolle manier dat deze kinderen zich veilig ervaren, contact durven te leggen met hun gevoel en niet langer boze buien als afweer hoeven te gebruiken. Het boek geeft tips voor op school en thuis, zoals het begeleiden van veranderingen en het inzetten van beweging. "Dan voelen [deze kinderen] zich energiek, kunnen ze zich beter concentreren en hun aandacht vasthouden." 'Het hoogstimulatieve kind' is verkrijgbaar bij www.lihsk.nl/webshop, uitgeverij 248media, de boekhandel en bol.com.