Beste Irma,
Ik wil je even laten weten dat ik je prachtige boek 'Speelkind' net in een ruk heb uitgelezen!!!
Ik ben crisishulpverlener en heb in Amsterdam zuid oost mijn eigen praktijk samen met iemand anders(Mira). Wij bieden gespecialiseerde ambulante hulpverlening aan migranten gezinnen met een ouder of kind met een beperking. Als maatschappelijk werker verbaas ik mij er nu steeds meer over dat het in onze 4 jarige opleiding (maatschappelijk werk) alleen maar ging over praat technieken en niet over doe technieken. ...Ook zijn we erachter gekomen dat bij heel veel culturen het alleen maar praten over de situatie niet aanslaat en al helemaal niet bij kinderen met een beperking...Wij gebruiken dus al steeds meer niet talige methodes om het kind en de ouders verder te helpen en we zien al hele mooie resultaten!
De komende periode gaan wij verschillende trainingen volgen die meer ingaan op het gebruik van spel, bewegen en muziek in de hulpverlening. En toevallig kwam ik tijdens onze zoektocht je boek tegen op internet. Dus we hebben er meteen 2 gekocht. Voor mij is het boek een feest der herkenning, ik ga meteen starten met het toepassen van oefeningen uit je boek. Want wij hebben vaak met ( jonge) kinderen te maken die op een erg late leeftijd gaan praten en een grote ontwikkelingsachterstand hebben. Oefeningen uit je boek zullen hen zeker helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, want dat ontbreekt vaak totaal...En t zelfvertrouwen zal hen zeker een grote boost geven voor hun verdere ontwikkeling.
Ook vond ik het boek voor mezelf heel leerzaam! Ik ga je boek zeker bij veel mensen onder de aandacht brengen, want in de hulpverlening en t onderwijs ontbreekt helaas nog teveel het perspectief speelkind/speelproffesional... Mocht je een keer een workshop geven waar mensen zich individueel voor kunnen aanmelden, dan hou ik me sterk aanbevolen!! Ik woon ook in Haarlem, dus ik ben er zo.
Dank nogmaals voor t schrijven van dit boek, dit geeft me heel veel inspiratie en houvast om onze doelgroep op een andere manier te gaan helpen!
Veel groeten,
Claartje Berkhout
(www.handinhandbegeleiding.nl)