Artikelen 1 tot 10 van 16 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Met dank aan alle pesters

woensdag 20 september 2017 10:42:24 Europe/Amsterdam

Tekst door: Bibi Schreuder van het hellingerinstituut.nl

Als we door een systemische bril naar pesten kijken, zien we dat het pestgedrag dienstbaar is aan het grotere geheel: het wil iets aan het licht brengen dat niet ‘in orde’ is in het grotere systeem. Het kan de functie hebben om het systeem weer compleet te maken, of om een uitstaande schuld in dat systeem te vereffenen. Misschien moeten we pesters eigenlijk wel dankbaar zijn voor wat ze ons willen laten (in)zien. Deze gedachten zijn niet zo makkelijk inpasbaar in de manier van denken waar we aan gewend zijn. ‘Hoezo dankbaar zijn; voor al het leed dat berokkend wordt in het leven van degene die gepest werd? En moeten we die pesters dan maar hun gang laten gaan?’ Nee, maar er zijn meer manieren om met pestgedrag om te gaan dan het direct te willen stoppen.Lees meer
Geplaatst in Kinderwijz door Raymond van der Knaap

Kinderen met concentratieproblemen

dinsdag 12 september 2017 16:53:37 Europe/Amsterdam

Geschreven door auteur Jeannette Stam.

In mijn praktijk komen veel kinderen met een concentratieprobleem. Althans, dat is wat er op school vaak is geconstateerd. Maar wat is eigenlijk concentreren en wanneer spreken we van een probleem? Of misschien moet ik de vraag wel anders stellen: voor wie is het een probleem?

Lees meer
Geplaatst in Kinderwijz door Redactie 248media

Kijk verder dan : 'Het is overprikkeling'

woensdag 28 juni 2017 14:29:01 Europe/Amsterdam

Door auteur Gerarda van der Veen

Ouders wijten in toenemende mate ongewenst gedrag bij kinderen aan overprikkeling. Dat het kind zich ongepast gedraagt, zou komen door een overvloed aan indrukken en prikkels. Kijken we echter goed, dan blijkt vaak dat vaardigheden tekortschieten en dat het kind begeleiding nodig heeft om zijn gedrag te leren reguleren.Lees meer
Geplaatst in Kinderwijz door Redactie 248media

Voor mij is het boek een feest der herkenning

maandag 10 april 2017 16:00:36 Europe/Amsterdam

Beste Irma,
Ik wil je even laten weten dat ik je prachtige boek 'Speelkind' net in een ruk heb uitgelezen!!!
Ik ben crisishulpverlener en heb in Amsterdam zuid oost mijn eigen praktijk samen met iemand anders(Mira). Wij bieden gespecialiseerde ambulante hulpverlening aan migranten gezinnen met een ouder of kind met een beperking. Als maatschappelijk werker verbaas ik mij er nu steeds meer over dat het in onze 4 jarige opleiding (maatschappelijk werk) alleen maar ging over praat technieken en niet over doe technieken. ...Ook zijn we erachter gekomen dat bij heel veel culturen het alleen maar praten over de situatie niet aanslaat en al helemaal niet bij kinderen met een beperking...Wij gebruiken dus al steeds meer niet talige methodes om het kind en de ouders verder te helpen en we zien al hele mooie resultaten!
Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Redactie 248media

Drukke kinderen niet medicaliseren

zondag 9 april 2017 11:19:31 Europe/Amsterdam

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) signaleert dat drukke kinderen te vaak een medisch etiket krijgen. Zij pleit voor een alternatieve aanpak gericht op het kind en specialistische kennis over de achtergronden en oorzaken van druk gedrag. Het boek 'Het hoogstimulatieve kind' van Gerarda van der Veen reikt dergelijke informatie op een heel praktische manier aan.Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Redactie

Aanbod BIG Bonaire nu ook in Nederland

vrijdag 28 oktober 2016 12:27:18 Europe/Amsterdam

Na de oproep voor gezinnen voor deelname aan BIG Bonaire, een programma van een week op Bonaire voor gezinnen met hoogbegaafde kinderen, kwamen er veel verzoeken van ouders: kan dat ook in Nederland? Na de geslaagde versie in februari 2016, hebben ze besloten om gehoor te geven aan deze verzoeken:
Merk jij dat je kind veel uitdaging nodig heeft en dat je alle zeilen bij moet zetten om voldoende input te bieden? Lees meer
Geplaatst in Nieuws door redactie

Twee prachtige onderwijs avonden

woensdag 26 oktober 2016 10:21:34 Europe/Amsterdam

Twee prachtige onderwijsavonden

Bent u geïnterreseerd in onderwijs en opvoeden?
Er komen nog twee prachtige (onderwijs) avonden aan:

7 november 2016 : Gelukkige kinderen leren meer!
Een inspirerende, prikkelende en praktische avond verzorgd door de schrijvers van het succesvolle boek 'Inspiratieboek voor de gelukkige klas'

Online kaarten bestellen

31 Januari 2017 : Masterclass Pedagogisch Contact; verbondenheid door aanraken
De existentiële relatie moet het uitgangspunt zijn voor het pedagogische contact, waardoor de leraar goed aanraakt, op het juiste moment, óók in de beleving van het kind. Contact ontwikkel je samen!

Simone Mark is pedagoog en onderwijskundige. Ze werkt als zelfstandig onderwijsspecialist onder meer voor het NIVOZ. Daarnaast heeft zij een licentie voor de training Meldcode Kindermishandeling van Movisie, Trainers huiselijk geweld en werkte voor de Raad van de Kinderbescherming, Hogeschool Utrecht en in het speciaal onderwijs.

Online kaarten bestellen

Posthuis Theater
Fok 78, 8441 BR Heerenveen
KASSA-UREN op dinsdag t/m vrijdag van 14.00 - 18.00 uur
(0513) 61 94 94

 
Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Redactie 248media

4 tips tegen pesten

woensdag 21 september 2016 11:53:53 Europe/Amsterdam

4 tips tegen pesten

Deze week is het 'De week tegen pesten'
Uit onderzoek blijkt dat er op scholen nog steeds te weinig wordt gedaan om pesten tegen te gaan. Dat is ook wat kinderen ons steeds opnieuw vertellen. Wat kinderen niet willen horen:
 • Probeer maar een beetje uit de buurt te blijven
 • Heb je al gezegd dat je het niet leuk vindt (a. omdat ze (nog) niet weten hoe ze dat op een goede manier kunnen doen en ze dus onze hulp nodig hebben, b. omdat het niet helpt
 • Trek het je niet zo aan
 • Volgens mij valt het wel mee
 • Sorry ik heb hier geen tijd voor
Wat je wel kunt doen?
  Lees meer
  Geplaatst in Nieuws door Redactie 248media

  Een hoog informatief boek

  vrijdag 2 september 2016 10:29:55 Europe/Amsterdam

  Een hoog informatief boek

  Epigenetica is de leer van de mogelijkheden om erfelijkheid te beïnvloeden. DNA kan beïnvloed worden voor de geboorte. In dit boek worden actuele inzichten uit de epigenetica vertaald naar adviezen voor opvoeders en ouders tijdens de zwangerschap, in de opvoeding en in het onderwijs. Boek over epigenetica Op deze drie gebieden liggen de mogelijkheden tot optimale kansen voor de ontwikkeling van het kind. Een hoog informatief boek dat in toegankelijke bewoordingen een groot aantal wetenschappelijke inzichten praktisch toepasbaar maakt. Geschikt voor ouders en opvoeders in de zorg of in het onderwijs.

  Drs. M.L. de Jager - NBD Biblion

  Meer weten over het boek ga naar Optimale kansen voor ieder kind
  Lees meer
  Geplaatst in Nieuws door Raymond van der Knaap

  Ik wil nog een ijsje

  woensdag 27 juli 2016 09:50:18 Europe/Amsterdam

  Ik wil nog een ijsje

  Stel je eens de volgende situatie voor. Je bent als vader of moeder een dagje uit naar de dierentuin. Het is lekker weer, de apen spelen leuk, kind geniet, ouder blij. En dan begint het. Ouder koopt ijsje voor kind. Kind likt. Kind rustig. IJsje op. Kind zegt: ‘Ik wil nog een ijsje!’ Ouder legt rustig uit: ‘Geen geld. Eén ijsje genoeg. Andere keer weer.’ Kind gilt: ‘Nog een ijsje!’ Ouder boos en reageert met iets als: ‘Ondankbaar … nooit meer mee … verpest ook altijd …’ Ouder weg met krijsend kind. Weg gezellige familiedag met goed gevoel over ouderschap.
  Herken je zo’n moment uit je eigen leven? Word je er ook zo wanhopig van als je niet begrijpt waar het gedrag van je kind op slaat?
  Lees meer
  Geplaatst in Nieuws door Redactie 248media

  Artikelen 1 tot 10 van 16 in totaal

  per pagina
  Pagina:
  1. 1
  2. 2